NÃ¥got om mina namn

Ashk är ett forniransk mansnamn som betyder ”tår” på modern persiska. I grekiska och latinska källor omnämns namnet som Arsaces.

 

Ashk I var namnet på grundaren av den partiska dynastin som styrde i Iran mellan åren 248 f. Kr och 224 e. Kr. Denne regent befriade Iran från de hellenistiska seleukiderna, som var arvtagare till Alexander den store, och upprättade iranskt styre mellan Eufrat och Indus. I persiskt medvetande förknippades Alexander med nedbrännandet av Persepolis och kom därför att omtalas av historikerna som ”Alexander vandalen”. Makedoniern hade i ett slag gjort tvärt slut på palatsstaden och förvandlat den till en av världens praktfullaste ruiner! Partherna  gjorde Hecatompylos i nordöstra Iran till rikets huvudstad och gav staden det nya namnet Ashkabad. Idag är Ashkabad huvudstad i republiken Turkmenistan.

 

Ashk I återupplivade de persiska hovtraditionerna, införde zoroastrismen som statsreligion och gav riket en författning. Han efterträddes vid sin död 211 f. Kr av sin son Ashk II. Parthien var en fruktad fiende till Rom och dess härar var beryktade för sina bågskytttar. De parthiska bågskyttarna till häst var tränade i att ridande kunna skjuta med båge åt alla håll. De hade en speciell taktik att låtsas fly och sen komma tillbaka och anfalla flankerna. Som en detalj kan nämnas att det finns ett depåfynd från Gotland av "parthiska pilspetsar", dvs. importerade från Persien eller däromkring.

 

Peter en svensk form av det latinska namnet Petrus och betyder "klippa". Petrus härstammar i sin tur från det grekiska namnet Petros som är en översättning av det arameiska namnet Kefas. Petrus tar formerna Petrus på latin, Pjotr på ryska, Pierre på franska och Peter på engelska. Ryska tsarer med namnet Pjotr kallas på svenska Peter.  Peter har namnsdag den 29 juni.

 

Petrus (d. 64 e. Kr.) var enligt kristen tradition en av Jesu tolv apostlar och författare till Första och Andra Petrusbrevet.

 

Peter den store (d. 1725) var tsar av Ryssland från 1682 fram till sin död.  Han besegrades av Karl den XII vid Narva år 1700, men besegrade den svenske konungen vid Poltava nio år senare. Peter den store hade som mål att omforma Ryssland till en modern, västerländsk stat och lät 1712 göra S:t Peterburg till landets nya huvudstad.

Den som uppvaktar rosen må känna till dess törne

Sa'di (1200-talet)