Fakhr al-din Araqi - Gnistornas bok

Fakhr al-din Araqi

Gnistornas bok

Förord: Bo Utas

Översättning: Ashk Dahlén

Umeå: Rosengårdens förlag, 2005

 

Detta är en bok om den brinnande kärlek som är poesins hjärta och mystikens kärna. Fakhr al-din Araqi är en av islams andliga resar. Hans tema rör livets förnämaste betingelse, dess gudagnista, och rymmer kärlekens, skönhetens och frihetens stora frågor. Det vi möter i Gnistornas bok är en av litteraturens mest ingående skildringar av kärlekens tillstånd och stadier; utgångspunkten är att kärleken är religionens äkta drivkraft och bevekelsegrund.

 

Araqi hör till den klassiska persiska prosalitteraturens höjdpunkt och hans litterära gärning har inte tidigare fått den genomlysning som här avses. Islams andliga undervisning har behållit framtidsmöjligheterna och i vår tid har intresset för sufismen åter tagit fart. Araqis gnistor tycks lika brännande nu som när de formulerades för första gången och hans verk förmedlar ordlösa insikter som liksom ljus skingrar många av tillvarons djupaste hemligheter.

 

Araqi kommer även till tals genom en biografisk framställning som sammanflätats med idé- och religionshistoriska inblickar och utgångspunkter. Araqis tro uttrycktes och gestaltades i hans liv, hans levnadsöde är lika fängslande som hans litterära alster.

 

Beställ från Adlibris!

 

”Ashk Dahlén kan ämnet och delar frikostigt med sig av sina kunskaper. … Vi skall vara tacksamma att en av den islamiska mystikens klassiker nu finns på svenska.”

 

Carl Rudbeck, Dagens Nyheter

 

”Ashk Dahlén har på ett mästerligt sätt hanterat den svåra uppgiften att översätta det persiska originalet. Dahléns svenska äger en lyster som inte står persiskan efter. […] Araqis kärleksbudskap har än idag kraft att förvandla människor.”

 

Mohamed Omar, Tidningen Kulturen

 

Gnistornas bok är en märklig text om kärlekens natur. Goethe hade sin Hafis, Ekelöf sin Ibn al-Arabi. En annan sufisk mystiker och diktare vid namn Araqi presenteras nu på svenska i översättning och med lärda kommentarer av Ashk Dahlén.”

 

Johan Dahlbäck, Göteborgposten

 

”Boken kan locka en bredare publik genom sitt tidlösa och mycket mänskliga språk”

 

Ulf Lindgren, BTJ

Den som uppvaktar rosen må känna till dess törne

Sa'di (1200-talet)